Η υγεία ξεκινά από την κρεβατοκάμαρα

Η υγεία ξεκινά από την κρεβατοκάμαρα

Το πόσο υγιεινός είναι ο χώρος που περνάτε το 1/3 της ζωής σας αποτελεί μεγάλη προτεραιότητα διότι από αυτό εξαρτάται η  σωµατική και η ψυχική σας υγεία. Μάθετε λοιπόν πως μπορείτε να έχετε ένα υγιή χώρο ώστε να είστε ψυχικά και σωματικά υγιείς.

Κρεβάτι

Το στρώμα σας δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ µαλακό ούτε πολύ σκληρό αλλά σταθερό και εύκαμπτο ώστε να επιτρέπει στο σώμα να χαλαρώνει. Οπωσδήποτε αποφύγετε τα στρώµατα µε κοιλώµατα και προτιμήστε να υπάρχει υπόστρωµα ή το στρώµα να στηρίζεται σε ξύλινες σανίδες και όχι σε λάµες. Στη Greco Strom θα βρείτε ανατοµικά, ορθοπεδικά, οικολογικά και υποαλλεργικά στρώµατα. Δώστε όμως μεγάλη προσοχή σε τι είδους στρώμα θα επιλέξετε. Πρέπει το στρώμα να µην περιέχει πολυουρεθάνη ή βορικό οξύ, εύφλεκτες ουσίες που συχνά οδηγούν σε αλλεργίες. Ακόμη η συχνή και συστηµατική εισπνοή τέτοιων ουσιών μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα όπως ηπατική και νευρολογική τοξικότητα, διαταραχές του θυρεοειδή κ.ά.

Μαξιλάρι

Το μαξιλάρι σας πρέπει να είναι μέτρια σκληρό ώστε το κεφάλι σας να στηρίζεται σωστά και να ξεκουράζεται. Αν παρουσιάζετε εύκολα αλλεργίες, αποφύγετε τα συνθετικά μαξιλάρια και προτιμήστε τα πουπουλένια. Σε ότι αφορά τα υλικά, αποφύγετε εκείνα που περιέχουν πολυουρεθάνη.

Έπιπλα, ταπετσαρίες και χαλιά

Αυτός ο τομέας είναι λίγο περίπλοκος διότι συσχετίζετε πολύ με την υγεία σας. Τα έπιπλα που έχετε στο σπίτι σας πρέπει να είστε σίγουρη πως έχουν χαµηλό ποσοστό πτητικών οργανικών ενώσεων VOC. Διότι αυτές οι ενώσεις με την χρόνια χρήση τους  προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα και επηρεάζουν το νευρικό σύστηµα. Επειδή όµως σε αυτά τα προϊόντα δεν είναι υποχρεωτική η αναγραφή του ποσοστού VOC, καλό είναι να ρωτάτε τον προµηθευτή και να αποφεύγετε τα έπιπλα που είναι φτιαγµένα από κόντρα πλακέ, νοβοπάν ή άλλα υλικά που είναι σύνθετα προϊόντα ξύλου. Επιπλέον αποφύγετε τις ταπετσαρίες στους τοίχους, ενώ, αν θεωρείτε τα χαλιά και τις µοκέτες απαραίτητο αξεσουάρ του υπνοδωματίου σας, φροντίστε για την επιµελή καθαριότητά τους αλλά και την αντικατάστασή τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Βαφές & Χρώµατα

Τα χρώματα είναι αυτά που μας αλλάζουν την ψυχική μας διάθεση και επιδρούν πολύ θετικά σχετικά με την ψυχολογία μας. Προτιμήστε  χρώµατα που ηρεµούν και ευνοούν τον καλό ύπνο. Τέτοια χρώματα είναι τα παστέλ, το σπασμένο λευκό, το θαλασσί και το πολύ ανοιχτό πράσινο. Όσο κι αν αγαπάτε το κόκκινο, το πορτοκαλί και το ζωηρό κίτρινο, δηλαδή τα «θερµά» χρώµατα, καλό είναι να τα αποφύγετε, καθώς προκαλούν υπερδιέγερση, γι’ αυτό και χαρακτηρίζονται «χρώµατα της αϋπνίας». Επίσης το µοβ, το βαθύ µπλε, το χακί και το καφέ φέρνουν στο νου αρνητικά συναισθήματα. Τέλος, προτιμήστε βαφές που φέρουν την ένδειξη Low VOC, που πιστοποιεί πως έχουν χαµηλό ποσοστό πτητικών οργανικών ενώσεων. Μικρή συμβουλή Αφήστε το δωμάτιο σας για 10 λεπτά περίπου πριν ξαπλώσετε να αεριστεί και απομακρύνετε τα λουλούδια και τα φυτά εσωτερικού χώρου, καθώς στη διάρκεια της νύχτας απελευθερώνουν διοξείδιο του άνθρακα.